Sanne Ravensbergen geslaagd in 2021
Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Als kind was ik al gefascineerd door fotografie sinds we op de basisschool een wegwerpcamera kregen in het kader van een fotowedstrijd. Die fascinatie is altijd gebleven en ruim tien jaar later kocht ik van mijn eerste echte salaris een digitale spiegelreflexcamera. Ik deed verschillende cursussen en mijn arme vrienden en familie waren vaak het ‘slachtoffer’ als ik weer eens wilde oefenen met fotograferen. Ook in mijn bijbaantjes en later tijdens mijn werk in marktonderzoek en media wist ik het altijd zo te regelen dat ik de foto’s van bijvoorbeeld medewerkers en events mocht maken. In dat werk ging ik wel steeds meer een gevoel van voldoening missen en dat was voor mij reden om in 2019 het roer volledig om te gooien. Vanuit een wereld vol cijfers, marketing en harde deadlines ging ik nadenken over mijn droombaan. Ik wilde iets creatievers en iets meer praktisch gaan doen: iets waarmee ik anderen kan ondersteunen tijdens bijzondere momenten in hun leven. Ik kwam uit op niet één maar twee dingen: fotograaf en doula. Een doula ondersteunt (aanstaande) ouders op emotioneel, fysiek en praktisch vlak in de aanloop naar, tijdens en na afloop van de geboorte van hun kindje. Iets wat me heel mooi te combineren leek met het fotograferen van al deze mijlpalen.
Hoe is dat gegaan?
Na het bezoeken van de open dag van de doula opleiding en een fijn gesprek met Saskia van de SvF wist ik het zeker: dit wilde ik gaan doen. Doodeng natuurlijk maar er was geen weg meer terug. Ik zegde mijn baan bij de NPO op en begon vol enthousiasme aan beide opleidingen. Eenmaal begonnen aan de fotografie opleiding kwam ik mezelf best wel tegen. Aan de ene kant heb ik eerder op school en later tijdens mijn studie nooit echt hard hoeven werken voor mooie cijfers en dat was hier wel ven anders. De lat lag hoog! En terecht natuurlijk, want achteraf kan ik zeggen dat juist van deze eerlijke feedback op mijn werk (en dat van studiegenoten) het meeste heb geleerd. Aan de andere kant zat mijn perfectionisme me regelmatig flink in de weg. Maar na een tijdje ontdekte ik dat hoe simpeler ik het voor mezelf maakte en hoe meer ik bij mezelf durfde te blijven, hoe makkelijker het werd. Zo koos ik voor mijn afstuderen één centraal thema voor alle opdrachten: ‘nieuw leven’, met onder andere een serie foto’s van negen moeders in de eerste negen maanden van het moederschap waarin ik het ‘moederlijf’ centraal heb gezet. Deze serie werd uiteindelijk door de landelijke pers opgepakt. Als je je eigen foto’s op ad.nl, linda.nl en in de Telegraaf ziet staan, maakt dat je natuurlijk wel even heel erg trots!
Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
O, ik sprong een gat in de lucht! Tijdens de opleiding kwam corona en dat in combinatie met de verhuizing naar een huis waar veel moest gebeuren en twee jonge kinderen die ineens thuisonderwijs moesten krijgen, maakte dat het afronden van de opleiding een behoorlijke uitdaging was geworden. Toen ik eindelijk het felbegeerde papiertje in handen kreeg, is de champagne open gegaan.
Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik houd me vooral bezig met geboortefotografie. Het vastleggen van deze intense momenten waar zoveel emoties bij komen kijken en je van tevoren niets weet over de (licht)omstandigheden, het wanneer, waar en hoe lang, maakt dat ik me niet kan voorstellen dat dit ooit gaat vervelen. Het geeft me voldoening als ik merk dat ouders door mijn beelden een heftige geboorte beter kunnen verwerken. Een tijdje terug heeft een moeder door een keizersnede onder volledige narcose de eerste momenten van het leven van haar kindje moeten missen. De foto’s die ik toen heb mogen maken zijn ontzettend dierbaar voor dit gezin. Op dat soort momenten ben ik heel dankbaar om te mogen doen wat ik doe.
En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Het zinnetje ‘wat wil ik laten zien, wat wil ik overbrengen’ helpt mij vaak om ideeën te kaderen en vanuit een duidelijk kader aan de slag te gaan.
Hoe kom je aan je opdrachtgevers?
Ik fotografeer vooral voor doula cliënten. Die vinden mij bijvoorbeeld via de website doula.nl of de blogs die ik schrijf voor het platform How About Mom. Bij een kennismaking neem ik altijd mijn portfolio album mee en vaak maakt dit mensen enthousiast voor een zwangerschapsfotoshoot, een geboortereportage of een newbornfotoshoot. In het begin was het nog niet zo makkelijk om cliënten en opdrachtgevers te vinden maar nu – na een paar jaar bezig te zijn – merk ik dat het veel meer vanzelf gaat en dat ouders die een tweede verwachten opnieuw bij mij aankloppen: ontzettend fijn en bijzonder!
Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Blijf in alles dat je doet en de keuzes die je maakt dicht bij jezelf. Ga niet teveel bedenken, maar probeer te ontdekken waar je hart sneller van gaat kloppen en ga daar 100% voor. Durf ook te investeren in goede spullen die jij nodig hebt om meer uit je bedrijf te halen. En raap je moed bij elkaar als je een partij in het vizier hebt waarmee je graag wilt samenwerken. Weet wat je te bieden hebt, en ga ervoor! En als laatste tip: het vak van fotograaf kan soms best eenzaam zijn. Zoek contact met fijne collega’s met wie je kan sparren en jezelf verder kan ontwikkelen. Ik heb nog steeds ontzettend leuk contact met een aantal studiegenoten: we vormen een fijne club die elkaar scherp houdt en verder helpt en dat is zoveel waard.
Wat zou je nog willen doen?
Ik zou me graag in de toekomst willen aansluiten bij een beroepsorganisatie voor geboortefotografen om me verder te professionaliseren. Verder heb ik gemerkt dat ik heel veel voldoening haal uit fotoprojecten die bepaalde thema’s uit de taboesfeer halen en hierdoor mensen kunnen helpen, zoals Ode aan het Moederlijf. Op dit moment werk ik aan een nieuw project waar ik nu nog niet zoveel over kan zeggen, maar waar dit voorjaar meer over bekend wordt.
Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
Dat kan op mijn website www.storiesofnewlife.nl en op Instagram via @storiesofnewlife.
De fotoserie Ode aan het moederlijf is hier te bekijken.
E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200
School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route
School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route
School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route