Harry Kleine – afgestudeerd in 2020

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Eigenlijk stond voor mij al heel lang vast dat ik graag een keer een opleiding tot fotograaf wilde volgen. In 2019 was het eindelijk zover. Die wens kwam voort uit een grote passie voor fotografie die ik al vanaf mijn tienerjaren heb. Aanvankelijk was dat meer gericht op het technische proces waarbij de camera een onderwerp registreert en vastlegt. Later richtte zich dit steeds meer op fotografie als kunstvorm, waarbij een foto een verhaal vertelt. Voordat ik met de opleiding aan de School voor Fotografie begon heb ik onderzoek gedaan naar welke opleiding het beste bij mij zou passen. Ik ben op bezoek geweest bij de Fotovakschool in Amsterdam en heb veel gelezen over de fotografie-opleiding op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat de aanpak en onderwijsvorm van de School voor Fotografie mij het meest zou liggen.

Wat ik voorafgaand aan de opleiding wilde bereiken was eigenlijk vrij simpel; ik wilde een betere fotograaf worden om daardoor betere foto’s te maken. De foto’s die ik maakte waren redelijk goed, maar ik vond dat er te weinig ontwikkeling in mijn fotografie zat. En dat terwijl ik wel veel aan zelfstudie deed via fotografie websites en veel boeken over fotografie las. Het was voor mij duidelijk dat fotografie nog meer een ‘zelf-doen’ aanpak vereiste die er op neer kwam om nog meer en aan verschillende opdrachten te fotograferen, nieuwe dingen te ontdekken en daarbij ook uit mijn ‘comfortzone’ te gaan.

Wat ook nog een rol speelde is mijn filosofie dat het goed is om in je leven compleet verschillende dingen te doen om zoveel mogelijk ervaringen op te doen en mooie dingen mee te maken. In mijn professionele leven ben ik vrij kort reclametekenaar geweest, heb een aantal jaren als politieman gewerkt en ben lang als fiscaal jurist op de Zuidas in Amsterdam werkzaam geweest. Ik heb daarbij in het buitenland (Japan en Brazilië) gewoond en gewerkt en elke nieuwe ervaring leverde me steeds weer iets nieuws op. Zo ook de nieuwe weg die ik ingeslagen ben met fotografie.

Hoe is dat gegaan?
Tijdens het intakegesprek met Saskia te Koppele vertelde ze dat ze uit (eigen) ervaring wist dat veel studenten naast een ontwikkeling op fotografisch gebied ook op persoonlijk terrein bepaalde ontwikkeling meemaakten. Wat ze daar precies mee bedoelde werd me gedurende de opleiding steeds meer duidelijk. Was mijn oorspronkelijke doel betere foto’s maken en was de vraag of ik dat hobby- of beroepsmatig wilde doen van onderschikt belang, naarmate ik verder kwam in de opleiding realiseerde ik me steeds meer dat ik dit toch echt beroepsmatig wil doen. Dat heeft met een aantal dingen te maken. Ik realiseerde me dat het voor mijn verdere ontwikkeling als fotograaf belangrijk is om ook na de opleiding veel foto’s te maken en dagelijks met fotografie bezig te zijn. Daarnaast had ik het gevoel dat door de opleiding in mijn hoofd een vakje was opengegaan waaruit allerlei creatieve ideeën opborrelden en ik wil koste wat het kost voorkomen dat dit creatieve vakje weer dichtslibt. Tenslotte is het zo dat ik nog veel meer dan vroeger geniet van het maken van foto’s.

Doordat de opleiding goede en concrete contouren geeft maar daarnaast ook veel ruimte geeft om dingen zelf uit te zoeken en ontdekken, ontwikkel je een eigen voorkeur en stijl. Ik heb ontdekt dat voor mij het contact maken met je onderwerp belangrijk is. Een van mijn meest favoriete vormen van fotografie is straatfotografie. Veel fotografen werken hierbij ‘onzichtbaar’ en proberen het onderwerp te verrassen. Ik heb gemerkt dat voor mij een korte kennismaking en gesprek het beste werkt. Dat geldt overigens ook in de studio of op locatie. Ik vind contact, sfeer en plezier met je onderwerp van groot belang.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Ik zag een lang gekoesterde wens in vervulling is gegaan. Maar niet alleen dat. Bij het zien van het examenwerk van mij en mijn klasgenoten realiseerde ik me nog meer wat voor ontwikkeling we allemaal hebben doorgemaakt. Van goede amateurfotografen zijn we in 1,5 jaar tijd doorgegroeid naar startende professionals. Het meest verassend in het gehele opleidingstraject is dat de zaadjes die door de docenten tot aan het examen zijn gepland, tijdens het maken van het examenwerk tot volledige wasdom komen. De versnelling en ontwikkeling tijdens de examenperiode is indrukwekkend. Niet altijd makkelijk overigens en soms ook met hobbels en frustraties, maar als het dan lukt dan wordt je vervuld met een gevoel van trots en inspiratie. Diezelfde trost en inspiratie die ik voel nadat ik de gehele opleiding heb afgerond.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
De opleiding afronden en vervolgens starten in november 2020 is met een Corona lockdown niet ideaal. Toch ben ik tevreden hoe mijn fotografie-activiteiten zich ontwikkelen. Ik vind veel en verschillende onderwerpen fotograferen belangrijk voor mijn verdere ontwikkeling en ben daarom met een aantal zaken concreet aan de slag gegaan. Zo ben ik als vrijwilliger fotograaf geworden bij een aantal goede doelen organisaties waaronder de Paardenkamp (een bejaardenhuis voor paarden) in Soest. In maart ligt er een special van de Paardenkamp met mijn foto’s in de tijdschriftenwinkel. Daarnaast heb ik van vrienden en bestaande (zakelijke) relaties een aantal opdrachten gekregen waar ik de komende weken mee aan de slag kan. Omdat ik met mijn fotografie ook graag sociaal maatschappelijke onderwerpen wil vastleggen, heb ik een concreet plan uitgewerkt voor een boek en expositie met portretten van jonge vrouwen met een vluchtelingenachtergrond. In dit project met als titel “Hollandse Nieuwen” werk ik samen met de “Refugee Talent Hub” en heb inmiddels toezeggingen van een aantal bedrijven die het project als partner financieel willen ondersteunen.

Ik ben dus veel met fotografie bezig en dat doe ik met veel plezier, waarbij het me lukt om mijn creativiteit daarin kwijt te kunnen. Ik denk dat mijn fotografie zich verder ontwikkelt, maar ik ben nog niet waar ik wil zijn. Daarvoor moet ik nog meer kilometers op de teller krijgen. Het meest gelukkig zou ik uiteindelijk worden wanneer ik foto’s ga maken die maatschappelijke impact maken en expositiewaardig zijn. Een van de belangrijkste dingen die ik hierbij vanuit de opleiding voor ogen houdt is dat je zelf bepaalt wat je gaat doen en hoe goed je daarin wordt.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Bij alle vormen van bedrijvigheid en dus ook bij fotografie is vinden en gevonden worden van grootste belang. Wat voor mij persoonlijk goed werkt is het ‘vinden’. Ik heb in het verleden veel dingen gedaan en heb een groot netwerk. Ik gebruik mijn persoonlijke netwerk om bij herhaling te vertellen dat ik nu als fotograaf door het leven ga. Hierdoor ben ik naast de fotograaf van de Paardenkamp, ook fotograaf van de Politie Vakbond ACP en openluchttheater Cabrio in Soest geworden. Van of via vrienden heb ik daarnaast betaalde opdrachten gekregen voor stadsfotografie en fotografie op een lagere school. Voor mijn project Hollandse Nieuwen maak ik gebruik van collega’s en zakelijke relaties uit het verleden. Volgens mij is het van belang dat mensen weten dat je fotograaf bent en het is dan ook belangrijk om dat zoveel mogelijk te vertellen.

Net als elke starter ben ik ook zoekende, maar als tips in de context van hierboven misschien het volgende:

  1. Laat iedereen in je omgeving en je netwerk (fysiek of bijv. via LinkedIn, Facebook, etc.) bij herhaling weten dat je fotograaf bent en vertel je verhaal.
  2. Doe betaald werk maar ook werk als vriendendienst om hiermee je exposure te vergroten (bijv. gratis profielfoto’s voor goede vrienden, gratis foto’s voor goede doelen). Voordeel is dat meer mensen je werk zien en je naamsbekendheid krijgt. Op het moment dat je moet kiezen kun je altijd kiezen voor betaald werk.
  3. Zoek ‘natuurlijke connecties’ die voordeel voor beide opleveren. Denk aan visitekaartjes die je neerlegt bij een bruidswinkel voor trouwreportages of visitekaartjes bij een vroedvrouwenpraktijk voor newborn fotografie.
  4. Wees niet te bescheiden over jezelf en over je fotografie. De belangrijke reden waardoor je niet succesvol bent in het verkopen van jezelf is de angst om afgewezen te worden.
  5. Zorg dat je gevonden wordt op internet (Website, Facebook, Instagram). Hierbij zijn 2 dingen van belang:
    1. SEO, dat wil zeggen zoekmachineoptimalisatie. M.a.w. hoe gemakkelijk wordt je door Google gevonden wanneer er naar een bepaald soort fotograaf wordt gezocht;
    2. SEA, dat is het adverteren in zoekmachine. Bijv. door Google Ads.
  6. Tenslotte overweeg ook om werk weg te geven aan bijvoorbeeld oud-klasgenoten. Als je zelf bijv. geen newborn fotografie doet, kun je iemand anders er misschien wel een mooie opdracht mee geven. Mogelijk krijg je op termijn een mooie opdracht terug die helemaal bij jezelf past.

Wat zou je nog willen doen?
Alles wat nodig is om me verder te ontwikkelen tot een succesvol fotograaf. Dus veel fotograferen, veel lezen, studeren, proberen, missers maken, opnieuw proberen en ongelooflijk veel plezier hebben. En hopelijk kan ik niet alleen mezelf maar ook anderen met mijn fotowerk blij maken.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Ik heb een website die te vinden is via www.Fotoinc.nl. Ik heb ook de eerste stappen gezet op Instagram, maar daar is nu nog niets bijzonders te vinden. Ik ben nog aan het ontdekken of dit voor mijn fotografie waardevol kan zijn.

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route