Gerard Verstegen – geslaagd in november 2020
Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik heb in mijn studententijd (heeel lang geleden) veel gefotografeerd. Daarna eigenlijk vooral op vakanties. Zes jaar geleden heb ik, aangestoken door mijn dochter, een basisopleiding fotografie gedaan. Ik aansluiting daarop heb ik verschillende cursussen gevolgd, onder andere compositieleer en portretfotografie. Dat smaakte naar meer. Ik ging op zoek naar een echte opleiding, zonder overigens een precies beeld te hebben wat ik daarmee wilde gaan doen, zo ben ik bij de School voor Fotografie terecht gekomen.
Hoe is dat gegaan?
Ik heb de opleiding met veel plezier gedaan. Vooral de eerste driekwart jaar, toen we – precorona – nog gewoon bij elkaar konden komen. Het meeste heb ik geleerd van het doen van de opdrachten (soms hard zweten) en de sessies waarin we feedback kregen. Daarbij leer je niet alleen van je eigen opdracht maar zeker ook van die van de anderen. De tijd die in de opleiding (en vooral in de opdrachten) gaat zitten heb ik wat onderschat, toch zou ik het zo weer overdoen.
Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
De opleiding heeft me het vertrouwen gegeven om m’n eigen bedrijf(je) op te starten – waarbij ik veel heb gehad aan de voorbeelden en tips van mijn klasgenoten.
Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Tijdens de opleiding ben ik erachter gekomen dat ik de meeste lol heb in het fotograferen van mensen. Dat bracht me in eerste instantie op het spoor van portretten, maar om daar een regelmatige stroom van werk uit te halen is als beginnend fotograaf niet gemakkelijk. Ik richt me nu vooral op familieshoots en bruiloften. Dat doe ik met erg veel plezier, en ik heb inmiddels ervaren dat er ook nog veel valt te leren om dat echt goed te doen.
Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
In het begin heb ik een aantal shoots voor vrienden en familie voor niets gedaan, zowel om ervaring op te doen als om een portfolio op te bouwen als basis voor mijn website. Ik adverteer nu via Google Ads, dat levert me gemiddeld twee shoots per week op. Ik krijg nu langzamerhand ook de eerste opdrachten binnen buiten Google Ads om, maar zolang niemand je nog kent is dit voor mij een heel handige manier om aan opdrachten te komen. Een tip daarbij die denk ik wat vloeken in de kerk is voor velen: start niet met te hoge prijzen. Tijdens de opleiding en ook van collega-fotografen krijg je altijd te horen: wees niet bang om een fatsoenlijk (dus niet te laag) tarief te vragen – positioneer jezelf niet te laag met je tarief. Ik denk een waardevol advies. Een andere afweging voor mij was (en is): er is forse concurrentie, de markt is best prijsgevoelig, en in dit eerste jaar dat ik draai vind ik ervaring opdoen en leren door relatief veel opdrachten belangrijker dan een hoge marge binnenhalen.
Wat zou je nog willen doen?
Komende één à twee jaar denk ik dat ik happy ben met m’n huidige mix aan opdrachten. Ik kijk met grote regelmaat naar sites van anderen en ben ook geabonneerd op verschillende fotografieplatforms (onder ander van Scott Kelby). Er valt nog veel te leren en te ontwikkelen (bijvoorbeeld meer experimenteren met afwijkende composities en nieuwe poses).
Ik sluit niet uit dat ik me daarna verder specialiseer – maar op dit moment vind ik de variatie in soorten shoots juist zeer plezierig.
Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk bekijken op mijn website en Instagram.
E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200
School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route
School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route
School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route