Anja van Eersel – geslaagd in 2008

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik ben met de opleiding begonnen omdat het mij een mooie kans leek om mijn passie voor fotografie te gaan verdiepen en te starten als free-lance fotograaf. De inhoud sprak me aan en ook de tijdsduur van de opleiding. Omdat ik eerder op de fotovakschool in Apeldoorn de basisopleiding heb gedaan kon ik meteen instromen binnen de beroepsopleiding bij de School voor Fotografie. Dat was een groot voordeel. Ik was al jaren bezig met fotografie, voornamelijk nog in het analoge tijdperk, en ontwikkelde zwart-wit filmpjes en drukte zelf af in eigen doka. Met regelmaat deed ik een bruidsreportage, ook voornamelijk in zwart-wit. Als kind al heeft fotografie me enorm gefascineerd en was ik gek op camera’s. Toen ik 13 jaar werd kreeg ik mijn eerste camera, een Agfamatic 100. Geweldig blij was ik ermee. Toch werd het niet mijn beroep, dat ging een ander pad op. Totdat ik in 2007 in een situatie belandde waarin ik de kans kreeg om alsnog een beroepsopleiding fotografie te gaan volgen. Die kans greep ik met beide handen aan. Mijn doel was om de verschillende richtingen binnen de fotografie te leren kennen en iets meer van de techniek onder de knie te krijgen. Ook de stimulans om samen met medestudenten te werken leek me fijne manier om mezelf te ontwikkelen. De School voor Fotografie kon me dit bieden.

Hoe is dat gegaan?
Er was veel ruimte en aandacht voor allerlei facetten binnen de fotografische mogelijkheden om het als beroep uit te voeren. Technische opdrachten, productfotografie, documentair, reportage, portret, studiofotografie, food en zo meer. Er werd veel van je gevraagd en verwacht. Dat was goed. Daardoor werd je geprikkeld om je eigen richting vorm te geven en/of uit te diepen. Thuis werd de opgedane kennis van de lessen uitgevoerd in opdrachten. Het werk werd met de medestudenten en de docenten besproken. Opbouwende feedback vormde de kern van die besprekingen. Ook was het inspirerend om het werk van medestudenten te zien. Door elkaars werk te bespreken leer je veel. Ik heb me heerlijk uit kunnen leven in het serie-matig werken en de series met een documentair karakter. Daarbij kreeg ik alle ondersteuning en bevestiging. Het “ aanraken” van de andere disciplines binnen de fotografie die we aangeboden kregen vond ik ook heel leuk en interessant maar mijn interesse voor sociale fotografie kon ik tijdens de opleiding verdiepen. Het was ook mooi om te merken dat iedereen een eigen voorkeur had binnen de verschillende richtingen en daar ook de mooiste resultaten mee behaalden. Veel techniek kregen we niet maar uiteindelijk was dat prima. De digitale camera heeft veel voordelen en zo bleek uiteindelijk dat wat aangeboden werd voldoende bagage bood om de studie af te ronden. De lezingen van gastdocenten waren ook inspirerend en het theorievak Kunstgeschiedenis was ook een welkome afwisseling.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
De afronding van de opleiding heeft veel voor mij betekend. Ik leefde me uit op de eindopdrachten en wilde de opleiding goed afronden. Toch was dat niet gemakkelijk. Binnen een paar maanden, tijdens de opleiding, overleed een nabije vriendin en mijn moeder. Dat was een zware tijd. Als ik terugdenk aan de opleiding dan overheerst deze verdrietige tijd maar desondanks voelde ik de passie en motivatie om de opdrachten goed af te ronden. Ik wilde fotograaf worden, dus een diploma. Als vrije opdracht koos ik ervoor om een kleine serie te maken van de laatste dagen van het leven van mijn moeder. Deze serie is me tot op de dag van vandaag zeer dierbaar. Ik zal ook niet vergeten hoe Saskia me heeft gesteund in deze tijd. Daarnaast koos ik voor religie om een serie te maken van “ De zevende dags adventisten” en voor instellingen Thebe thuiszorg. Veel van geleerd, o.a om contacten te leggen, onderzoek te doen en durf te tonen om met je camera datgene vast te leggen wat je voor ogen had. Een prachtige en leerzame ervaring. Met het diploma op zak, de opgedane kennis en een paar goede nieuwe vriendschappen rondde ik de opleiding met succes af.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?

Meteen na de opleiding ben ik met een portfolio op pad gegaan om opdrachten binnen te halen. O.a naar de Gemeente Tilburg en dat bleek een schot in de roos. De opdrachten vanuit de Gemeente Tilburg kwamen binnen. Grote en minder grote opdrachten. Steeds meer afdelingen binnen de Gemeente Tilburg vonden hun weg naar mij. O.a BAT, Brabants Afval Team. Prachtig! Zo maakte ik ook een grote reportage van de Tilburgse kermis, 10 dagen lang met de camera dicht op de huid de kermisgangers gefotografeerd. Deze foto`s zijn gebruikt voor publiciteits doeleinden en o.a voor de grote billboards aan de kant van de weg. Daarnaast kreeg ik o.a opdrachten om portretfoto`s te maken voor mensen die een eigen bedrijf hadden, Thebe Thuiszorg, bruidsreportages, uitvaartfotografie, fotografie voor verschillende bedrijven en ik ging fotograferen voor kunst en cultuurinstellingen. Totdat… de crisis ook aan de deur van fotografen kwam kloppen. Gemeentes, kunst, zorg en cultuurinstellingen maar ook vooral particulieren gingen bezuinigen en dat was goed te merken. De opdrachten bleven uit. In die tijd heb ik de Brede School benaderd. Brede School is een stichting die kunst binnen de naschoolse plusactiviteiten verzorgd. Op het goede moment kwam ik in gesprek, er was nog geen gastdocent fotografie en zo kon ik beginnen. Ik ben vanaf 2010 les gaan geven op basisscholen voor kinderen van groep 5 t/m 8. Kinderen zijn geweldig leuk om mee te werken. Ze zijn puur en onbevangen. Ik leer ze anders kijken met een camera en leer ze op een speelse wijze een aantal belangrijke fotografische begrippen. Inmiddels breiden de lessen op scholen zich uit en geef ik op 9 scholen les, verzorg ik workshops en ga in maart beginnen met fotografielessen voor kinderen in de Bibliotheek Midden Brabant. Naast het lesgeven krijg ik ook nog steeds foto opdrachten, niet veel maar bruidsfotografie b.v. trekt weer aan en dat vind ik ook fijn om te doen. Mijn passie is om mensen te fotograferen, dicht op de huid in allerlei sociale situatie’s maar ook op straat! Naast mijn betaalde werk maak ik graag vrij werk, documentair. Het liefst in zwart-wit…

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?

Blijven netwerken, van mond tot mond is de beste reclame is mijn ervaring. Ook heel belangrijk is een website en dat je daarmee goed te vinden bent met Google. Bellen naar potentiële klanten is ook een optie, vragen of je werk mag laten zien.

Wat zou je nog willen doen?
Blijven netwerken, van mond tot mond is de beste reclame is mijn ervaring. Ook heel belangrijk is een website en dat je daarmee goed te vinden bent met Google. Bellen naar potentiële klanten is ook een optie, vragen of je werk mag laten zien.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we  je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
Je kunt mijn werk zien op www.anjavaneersel.nl

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route