Lida Houkes – geslaagd in 2018
Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Fotograferen heb ik altijd al gedaan, zoals de meeste mensen vakanties, kinderen. Maar zo’n zes jaar geleden heb ik een goede camera aangeschaft en heb ik een cursus en wat workshops gevolgd. Toen mijn voormalige werkgever een budget beschikbaar stelde voor persoonlijke ontwikkeling (op welk gebied dan ook) heb ik daarvan de basisopleiding fotografie gevolgd. Die was snel afgerond. Ik kwam er achter dat ik graag nog meer wilde leren. Ik merkte dat er nog veel kennis te vergaren viel. De 1-jarige fotografieopleiding bij de School voor Fotografie was een logisch vervolg hoewel ik (nog) niet wist wat ik met een eventueel diploma zou gaan doen…
Hoe is dat gegaan?
De 1-jarige vakopleiding vond ik een stuk pittiger dan de basisopleiding fotografie. Toen ik aan het begin de lesstof eens doorkeek om te spieken wat er allemaal nog van ons verwacht ging worden, zakte de moed mij wel eens in de schoenen. Maar toch lukte het elke les weer de opdracht af te ronden. De ene keer succesvoller dan de andere maar het gaf altijd voldoening. Stapje voor stapje was het advies. En dat bleek te werken. Omdat zoveel verschillende aspecten behandeld worden leer je ondertussen ook waar binnen de fotografie je voorkeur ligt. Studiofotografie was echt helemaal nieuw voor me. Het verbaasde me dat ik dit na die paar studiolessen toch aardig voor elkaar kreeg. De interactie tussen je medestudenten is ook plezierig. Je leert van elkaar, van elkaars ervaring en kennis. Elke les feedback krijgen op de foto’s die je inlevert is ook heel waardevol.
Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Het was een intensieve periode. Regelmatig buiten je comfortzone, incasseren, twijfelen, opnieuw beginnen. Maar ook zeker plezier, tevredenheid en trots. Het diploma was een kroon op het werk. Trots op mezelf. Het was een bewijs aan mezelf: ik kan dit!
Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
De mooiste tak van deze sport vind ik straatfotografie. Ik ben er veel mee bezig. Niet zozeer beroepsmatig. Maar de camera gaat vaak overal mee naar toe voor het geval ik een opvallend, bijzonder of ontroerend straatbeeld tegenkom. Toeval speelt nl een grote rol. Je hebt als straatfotograaf de regie niet in handen. Je bent overgeleverd aan wat zich aan je voordoet, vaak onverwachts. Elke dag brengt andere mensen in andere situaties op je pad, en dat maakt het juist zo boeiend.
Straatfotografie is ook goed kijken, leren anticiperen, steeds voorbedacht zijn op wat zou kunnen gebeuren en snel reageren.
Als je een tijdje heel bewust bezig bent met straatfotografie begin je een soort instinct te ontwikkelen. Je blik wordt als vanzelf getrokken naar taferelen waar ‘wat inzit’ of naar een locatie met potentieel. Je ziet schaduwen, lijnen die een boeiend patroon vormen en allerlei dingen waar je voorheen aan voorbij liep…
Binnen straatfotografie zie je veel fotografen kiezen voor een bepaalde stijl. Waardoor zij wat hun werk betreft heel herkenbaar worden. Zelf heb ik niet een bepaalde stijl die ik aanhoud maar selecteer ik wel zorgvuldig het werk dat ik wil exposeren. Die bepaalde selectie laat ik printen en lijst ik in. Het is te zien tijdens exposities, kunstroutes en op 14 en 15 november tijdens het Landelijk Atelierweekend landelijkatelierweekend.nl.
Wat ik heb geleerd is een soort tweede natuur geworden: Kijk goed, wees creatief, streef naar originaliteit, blijf kritisch en probeer iets te vertellen.
Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Ik ben voor mijn levensonderhoud niet afhankelijk van fotografie. Het blijft voor mij een hobby. Met af en toe een fotoshoot. Ik ben dan ook niet actief op zoek naar opdrachtgevers en mijn website is ook niet commercieel. Voor degene die er wel zijn/haar beroep van heeft gemaakt/wil maken hoop ik dat zij er net zo van kunnen genieten als was het hun hobby.
Wat zou je nog willen doen?
Ik was al eerder in steden als Londen en New York. Maar zou daar graag nog eens willen rondlopen en dan met straatfotografie als missie 🙂
Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
Je kunt mijn werk bekijken op mijn website en op Instagram
E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200
School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route
School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route
School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route