Celina Dorrestein – geslaagd in 2016
Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Gedurende een aantal jaren heb ik meerdere verre reizen gemaakt. Ik had alleen een compact cameraatje mee en plaatste regelmatig foto’s op social media. Ik kreeg zoveel positieve reacties op mijn foto’s en wilde dit naar een hoger level brengen. Ik wilde daarnaast meer over mijn camera leren. Ik merkte dat dit mijn grootste beperking was. De beelden die ik wilde maken had ik wel in mijn hoofd, maar technische camerakennis hoe die beelden te maken, miste ik. En uiteraard ervaring en kennis over de fotografie zelf.Ik heb voor de opleiding een basisopleiding bij de School voor Fotografie gevolgd, en dat smaakte naar meer. Ik wist eigenlijk al wel dat ik van fotografie mijn werk wilde maken. Het was ontdekken of dat ging lukken.
Hoe is dat gegaan?
Dat is naar mijn mening goed gegaan. Ik ben erg perfectionistisch wat de opleiding voor mij niet altijd even makkelijk heeft gemaakt. Er werd kritisch naar de foto’s gekeken, en daardoor ging ik zelf ook anders en kritischer naar mijn beelden kijken. Dat is erg belangrijk om te groeien. Ik ben erg blij met de beelden waarmee ik afgestudeerd ben. Dit was een mooie uitbreiding op mijn portfolio. Ik heb daarbij wel gekeken naar onderwerpen die bij mij als persoon paste.
Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Een stuk meer zekerheid over mijn kunnen. Ik kreeg mijn eerste opdrachten tijdens de opleiding, en dat vond ik onwijs spannend. Hoe ik dit het beste aan kon pakken hebben we in de lessen besproken en dat was erg fijn. Het afronden van de opleiding is voor mij de start geweest van mijn inmiddels bijna full-time beroep als fotograaf.
Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Als je ervaring in verschillende takken van fotografie op doet, weet je op een moment wat je wel en niet leuk vindt en waar je goed in bent. Dan kan alle energie naar die onderwerpen, en krijg je een specialisatie. Ik doe nu hoofdzakelijk irisfotografie (zie foto), dierenfotografie en urbex fotografie(vervallen en verlaten panden fotograferen) en maak daarnaast eigen werk in mijn studio in Amersfoort. In de irisfotografie ben ik mij gaan specialiseren omdat dit een uniek concept is en erg fascinerend. Er is zoveel te zien in een oog, en ieder oog is uniek. Ook vind ik de reacties van mijn klanten heel waardevol. Iedereen is blij verrast om zijn of haar oog in extreme close-up te zien. De ogen zijn tenslotte de spiegels van de ziel….Tijdens de opleiding had ik een studiootje in een garagebox om mijn opdrachten voor de opleiding goed uit te voeren en te kijken of studiofotografie iets voor mij was. Ik dacht namelijk altijd van niet. Nu zit ik in een grote ruimte waar ik alle kanten mee op kan, en vind het heerlijk. Handige tips en camera instellingen die ik heb geleerd, gebruik ik nog dagelijks. Bijv. hoe je onderwerpen het beste in beeld brengt, komen daarbij nog vaak voorbij. Ook het samenstellen van een serie; passen de beelden goed bij elkaar? Dat kan ik voor mezelf nu goed beoordelen en pas ik toe bij het uitwerken van opdrachten
Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
In het begin is het lastig om opdrachten te krijgen. Ik dacht dat als ik mijn prijzen laag houd, zal dat wel vanzelf komen. Je moet jezelf vanaf heb begin wel serieus nemen. Dit was voor mij niet motiverend. Wel is ervaring en een goed portfolio op een eigen website en social media erg belangrijk. Dus daar zal je wel in moeten investeren. Veel mensen vinden mij via Google of het gaat van mond op mond. Laat je werk zoveel mogelijk zien en ga netwerken! Je kunt zoveel van anderen leren.
Wat zou je nog willen doen?
Ik zou graag een groter bereik met eigen werk willen krijgen in de toekomst. Het maken van eigen werk en daar waardering voor krijgen, is iets heel speciaals. Daarnaast zou ik graag workshops willen gaan geven. De start is er al in de vorm van leuke samenwerkingen onder de naam FOORT studio. Verder vind ik het belangrijk dat ik vooral vrolijk moet blijven van de fotografie die ik doe.
Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn foto’s bekijken op mijn website, Facebookpagina en Instagram. Neem ook een kijkje bij: Instagram Urbex fotografie
E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200
School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route
School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route
School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route