Moniek van Selm geslaagd in 2017

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik was al een tijdje bezig met fotograferen en vond het geweldig, maar ik merkte dat ik tegen mijn grenzen aanliep. Vooral als het aankwam op de technische kant voelde ik me soms nog wat onzeker en had ik de behoefte om mijn vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Ik wilde graag groeien en meer vertrouwen krijgen in mijn kunnen, zodat ik meteen de juiste foto zou maken zonder urenlang achter de computer te moeten zitten voor nabewerking.

Hoe is dat gegaan?
Door de verschillende opdrachten werd ik gestimuleerd om constant met fotografie bezig te zijn, wat mijn ontwikkeling in een stroomversnelling bracht. Maar wat ik misschien nog wel het leukste vond, was het contact met andere studenten. Door hun werk te zien en te ervaren hoe zij fotografeerden, ontdekte in nieuwe perspectieven en benaderingen en kreeg ik inspiratie in het verder ontwikkelen van mijn eigen style.
Ook heb ik heb er fijne contacten aan overgehouden. Zo is de samenwerking met een klasgenoot uitgegroeid tot een succesvol partnership in bruidsfotografie, dat we nu inmiddels al zeven jaar samen met veel plezier doen.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Na het behalen van mijn diploma voelde het als het perfecte moment om echt voor mezelf te beginnen met mijn fotografie. Ik heb mijzelf ingeschreven bij de KvK en een eigen website gemaakt – dat voelde als de eerste echte stap.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Het ging eigenlijk verrassend snel nadat mijn website online stond. De aanvragen bleven maar komen en voor ik het wist, kon ik er fulltime mee aan de slag. Dat doe ik nu nog steeds met ontzettend veel plezier! Ik fotografeer van alles: van gezinnen, zwangerschap, newborn tot ondernemers en bedrijven, en natuurlijk bruiloften. De laatste jaren ben ik ook begonnen met het één-op-één begeleiden van andere fotografen door middel van mentorschapstrajecten.
Wat me vooral is bijgebleven van de opleiding is het belang van een scherp oog voor detail en compositie. Zijn er storende elementen op de achtergrond? Hoe valt het licht op iemands gezicht? Door daar tijdens het fotograferen al goed over na te denken, heb ik later veel minder werk aan het bewerken van de foto’s. Dat scheelt niet alleen tijd, maar zorgt ook voor mooiere, natuurlijkere resultaten.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers?
In tegenstelling tot veel fotografen ben ik niet actief op social media. Vanaf dag één heb ik vooral ingezet op een goede website met een duidelijk eigen portfolio en style, en dat werkte verrassend goed. Nu, jaren later, komen veel van mijn klanten elk jaar terug voor nieuwe foto’s. En het mooiste is dat ze me ook vaak aanbevelen bij vrienden en familie, waardoor ik eigenlijk nooit meer actief op zoek hoef naar nieuwe opdrachten.

Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Focus op het soort fotografie waar je écht blij van wordt. Als je fotografeert wat je passioneert, ontwikkel je vanzelf je eigen kijk en stijl. Dat is waar mensen je uiteindelijk om gaan herkennen en waarderen. En vooral, maak je niet druk en ga er gewoon voor!

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?

Website: www.moniekvanselmfotografie.nl

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route