Roy Franken geslaagd in 2021

 

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik werkte al 3 jaar als Food Fotograaf bij een grondstoffenleverancier voor bakkerij grondstoffen. Ik had tijdens mijn studie wel een stukje fotografie gehad maar ik wilde graag echt een vakopleiding volgen en het daarbij horende diploma behalen. Ik fotografeerde al lange tijd hobbymatig dus de basis was zeker aanwezig maar ik wilde me graag verder ontwikkelen in de techniek, compositie en licht. Verder was het voor mij ook een ontdekkingsreis naar andere type fotografie naast foodfotografie.

Hoe is dat gegaan?
In het begin kon ik het goed bij benen omdat de basis bekend was. Wat erg leuk, inspirerend maar ook heel leerzaam is dat je gezamenlijk elkaars werk gaat beoordelen. Dit zijn hele waardevolle momenten. Het gaat niet enkel om de techniek maar ook zeker over compositie, verhaal en emotie. Naarmate je verder komt worden de opdrachten complexer en wordt er meer van je geëist. Ik wilde bij iedere opdracht mezelf weer overtreffen en dat wordt ook gestimuleerd.

Door de coronapandemie ging halverwege de opleiding het land op slot. Er werd snel geschakeld waardoor we de lessen online konden volgen. Dit zorgde wel voor de nodige uitdagingen omdat er niet veel mogelijk was. Je leert dan wel creatief omgaan met de situatie en er het beste van te maken. Je moet het dan ook doen met de middelen die je hebt. Gelukkig hebben we uiteindelijk door soepelere regels het examen kunnen afleggen zonder beperkingen.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Ik was erg blij en trots met het diploma! Verder heb ik veel geleerd. Naast het technische aspect ook geleerd om in verhalen te denken (storytelling), foto shoots te plannen en goed voor te bereiden. Het heeft me ook zekerder gemaakt en je kunt je werk beter onderbouwen.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik werk nog steeds bij dezelfde grondstoffenleverancier maar ben kort na de opleiding een dag in de week als zzp’er begonnen. Daar werk ik dan aan opdrachten in de B2B sector die buiten de bakkerijsector vallen. Het is heerlijk om een dag in de week helemaal je eigen ding te doen. Ik vind het belangrijk om geïnspireerd en gemotiveerd te blijven.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers?
Dat wisselt een beetje. Ik doe op dit moment weinig aan acquisitie. Ik krijg opdrachten uit mijn eigen netwerk maar ook zijn er opdrachtgevers die mij vinden via bijvoorbeeld sociale media of mijn website. Ik denk dat het belangrijk is dat je zichtbaar bent online middels een website/portfolio en op sociale media waar Instagram voor fotografen het meest geschikt is. Laat zien wie je bent en wat je te bieden hebt. Je kunt je beter specialiseren in een segment (Bruiloft, Food, Interieur, New born, Automotive, Sport enz.) dan aangeven dat je alles een beetje kunt. Opdrachtgevers gaan namelijk gericht op zoek naar een type fotograaf.

Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Probeer contact te blijven houden met je klasgenoten. Ze kunnen je helpen als je ergens niet aan uit komt maar kunnen ook zorgen voor nieuwe opdrachten. Netwerken is erg belangrijk! Een opdrachtgever moet het je ook gunnen. De gun factor is een belangrijke in de fotografie wereld.

Deze tip is een zij sprongetje maar wel een hele belangrijke. De stap van fotografie naar videografie is niet een hele grote. Er is heel veel vraag naar video content. Opdrachtgevers willen naast fotografie tegenwoordig ook graag video voor op sociale media of de website. Als je beide kunt aanbieden word je heel waardevol! Met de camera’s die we vandaag de dag gebruiken kun je prachtig filmen dus leer je zelf de basis van video zodat je nog beter kan inspelen op de markt. Er zijn momenten dat ik voor een opdrachtgever 80% video en 20% fotografie werk heb. Video wordt alleen maar belangrijker dus als je erin wilt en kunt investeren zou ik dat zeker doen.

Wat zou je nog willen doen?
Nog heel veel 😉. Wellicht ga ik toch volledig voor mijzelf beginnen. Dan zou ik me volledig op food richten en ook kijken naar een eigen studio. Met een getalenteerde kok samen een kookboek maken staat ook nog op mijn lijstje. Een eigen fotoboek maken of prints voor aan de muur. Zo kan ik nog wel even doorgaan…

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?

Website: www.royfranken.nl

Instagram: https://www.instagram.com/roy_franken/

Publicaties: https://www.bndestem.nl/breda/studenten-fotografie-creatief-door-corona-ze-hebben-het-licht-gezien~a62b5115/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

https://www.internetbode.nl/etten-leur/331749/verkiezing-stem-op-de-moeierboom-in-hevige-strijd-verwikkeld

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route