Nelianne Kroon – geslaagd in 2016
Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Voor mij ging het vooral om de uitdaging, ik ben heel visueel ingesteld en de beelden die ik daarbij heb wilde ik gaan leren ‘vastleggen’. Van tevoren heb ik me geen voorstelling gemaakt hoe het zou zijn, sterker nog ik zou na de vooropleiding stoppen om vooral hobbymatig verder te gaan. Maar na het afsluiten van de vooropleiding en een paar goede gesprekken met de docenten en medestudenten heb ik toch besloten verder te gaan met de beroepsopleiding. Wat ik wilde bereiken was voor mij niet direct duidelijk.
Hoe is dat gegaan?
Letterlijk bloed, zweet en tranen heeft het me gekost maar daar tegenover staat een mega persoonlijke groei die ik heb doorgemaakt. En nog steeds, ik kan gerust zeggen dat dat me vormt als fotograaf. Ik zeg met opzet niet gevormd, omdat ik iedere dag nog bij leer..
Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
50 was ik toen ik begon aan de opleiding, het doorzetten en afronden was voor mij de bevestiging dat ik de juiste keus heb gemaakt. Ik ben een fotograaf die fotografeert vanuit gevoel, zodra ik te veel na ga denken gaat dat ten koste van mijn creativiteit.
Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Eigenlijk heel veel, vooral ook om ervaring op te doen. Het varieert van het fotograferen van gerechten tot evenementen. En ik ben heel blij met mijn studio aan huis. Met mijn inmiddels ‘bekende’ oude (chesterfield) stoelen in een industriële zetting. Hier maak ik vooral portretten in alle leeftijd categorieën; karakteristiek en veelzeggend. Door mezelf kwetsbaar op te stellen ‘vang’ ik de bijzonderheden die de persoon voor de camera bezit. Het is belangrijk dat er een wederzijds vertrouwen is, we hebben elkaar nodig. En mijn uitdaging is dat het resultaat meer is dan alleen een portret.
Verder heb ik daar ook alle ruimte om autonoom werk te maken, mijn eigen verbeelding kunnen laten spreken, soms met een boodschap. Als voorbeeld mijn project ‘wedding dresses’ waarin ik gedragen bruidsjurken fotografeer, zo uit de plastic kleding hoes, puur zoals het is inclusief de vlekken en kreukels. Achter iedere jurk schuilt een verhaal, de jurken varieren van 1 tot 50 jaar oud en dat mag ik vastleggen in mijn style, ik heb volledig de vrije hand! En als het eindresultaat dan aan de muur hangt en ik krijg daar een foto van doorgestuurd kan ik daar alleen maar trots op zijn.
Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Mijn opdrachtgevers krijg ik via mond tot mond reclame én ik investeer door bijvoorbeeld een verloting via social media als ik een nieuw project opstart. Het mes snijdt van 2 kanten, je geeft en krijgt terug. Verder heb ik in 2017 2x een kleine expositie gehouden waaruit ook opdrachten zijn voortgekomen.
Mijn tip; Daag jezelf uit door dicht bij jezelf te blijven. Maak je kenbaar.
Wat zou je nog willen doen?
Ik ga mijn eindexamen-project ‘De Mens Zie(n)’ – het gezicht van dementie – voortzetten en wellicht in de toekomst uit geven in boekvorm. Verder ga ik door met mijn project ‘vanuit de kast aan de muur’ Het op beeld vastleggen van dierbare vaak kwetsbare voorwerpen, zodat ze alsnog zichtbaar worden. En natuurlijk niet te vergeten sprekende veelzeggende en karakteristieke portretten maken, in opdracht, autonoom of documentair.
Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200
School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route
School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route
School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route