Carl Mureau – geslaagd in 2016

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik wilde een oude hobby, fotografie, benutten voor mijn werk, de journalistiek. In 2015 ben ik voor mijzelf begonnen, na dertig jaar bij kranten te hebben gewerkt, en dat was een mooi moment om die lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Met als doel: goede foto’s maken bij de verhalen die ik schrijf.

Hoe is dat gegaan?
Op de School voor Fotografie heb ik een hoop geleerd, van alle docenten. Inspirerend voor mij waren vooral de lessen van Ramon, die als fotojournalist natuurlijk al jaren doet wat ik ook in de praktijk wil(de) brengen. Ik heb beter leren kijken, kreeg de techniek onder de knie, begon letterlijk het licht te zien en kweekte wat meer zelfvertrouwen achter de camera. Spannend was het steeds om je werk te bespreken, maar de feedback was altijd fair en duidelijk. Het was een leerzame én gezellige tijd, met fijne klasgenoten.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Met het diploma op zak durfde ik me ook te presenteren als fotograaf. Als schrijvend journalist ben ik zeer ervaren, maar in dit nieuwe vak sta ik nog aan het begin. Daarom noem ik mezelf een ervaren journalist en een lerend fotograaf, maar wel eentje met een vakopleiding achter de rug.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik ben de fotografie gaan inzetten bij mijn werk als journalist, ongeveer zoals ik dat had bedacht. Waar mogelijk lever ik zelf foto’s bij de verhalen die ik schrijf. Dat heeft al geregeld tot producties geleid waar ik dik tevreden over was. Die zijn onder meer gepubliceerd in schaatsmagazines en Trouw. Eerlijk gezegd denk ik dan niet zo vaak terug aan dingen die ik op school heb geleerd, maar ik weet wel zeker dat ik zonder die lessen dit werk niet had kunnen afleveren.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Als journalist krijg ik mijn opdrachten vooral vanuit mijn netwerk als verslaggever. Dat zijn dan ook meestal schrijfklussen, waarbij het voor mijn opdrachtgevers makkelijk is als ik meteen de foto(’s) maak. Losse foto-opdrachten komen eigenlijk alleen nog uit de privéhoek: familie en vrienden/bekenden. Daarnaast ga ik geregeld zelf op pad om evenementen of gebeurtenissen te fotograferen en bied dan mijn foto’s aan bij bekende opdrachtgevers. Dat leidt nog niet tot grote omzetten, maar ik blijf daar stug mee doorgaan. Door meters te maken worden mijn foto’s steeds beter en leren opdrachtgevers mijn werk kennen. Als je werk onderscheidend is, vindt het vast wel aftrek. Dus luidt mijn tip: stug doorgaan!

Wat zou je nog willen doen?
Ik stort me het komende jaar op de schaatssport, als persvoorlichter van de KNSB. Het is de bedoeling dat ik daar, net als mijn voorganger, ook ga fotograferen. Daar heb ik veel zin in, het is een mooie kans om ook die tak van sport(fotografie) te ontdekken. Verder hoop ik de komende jaren nog wel een paar mooie reisreportages te maken, waarbij mijn aandacht altijd zal uitgaan naar mensen in actie, op welke wijze ook.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
Graag gedaan. Je kunt mijn werk zien op mijn website, die spoedig een update krijgt om mijn foto’s beter voor het voetlicht te brengen. Verder zet ik geregeld werk op Facebook en kun je mijn foto’s hopelijk ook steeds vaker in de krant (Trouw) of andere bladen tegenkomen.

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route