Ervaringen oud-studenten School voor Fotografie

Tientallen studenten gingen je de afgelopen voor in de keuze voor de School voor Fotografie. Zij volgden met veel plezier en succes een basisopleiding fotografie, de 1-jarige fotografieopleiding of een masterclass. Op deze pagina lees je de ervaringen van een aantal van hen.

Erik Veldmeijer: Mijn kennis van fotografie was zo goed als nihil toen ik met de opleiding begon. Ik kende de basisinstellingen van mijn camera, maar dat was het dan ook wel, door de opleiding kreeg ik al vrij snel meer inzicht in wat ik nu echt aan het doen was. Die kennis maakte het fotograferen daarmee ook meteen een stuk leuker om te doen en het echte fotograferen kon daarmee beginnen. Wetende wat je aan het doen was met je camera vergrote daarmee ook de creativiteit, omdat je begon te snappen wat er wel en niet zou kunnen en daarmee ook mooiere beelden ging maken.
Toen ik begon met de opleiding was ik vooral bezig met straatfotografie en dacht dat dat mijn fotografie zou zijn, maar verderop in de opleiding kregen we lessen studio fotografie. Bij deze lessen krijg je uitleg in het werken en spelen met het licht met studio lampen en sinds dien is dat de fotografie waar ik het meest om geef, je hebt het helemaal zelf in de hand wat voor mij de absolute vrijheid in de fotografie geeft.
Verzin een concept en werk het uit zoals je zelf wilt.
Erik volgde de fotografieopleiding in 2011-2012. Hij is nu zelfstandig fotograaf. Meer over zijn werk op zijn eigen website

n005790

Claudia Broekhoff: Fotografie, maar dan analoog, was jaren geleden slechts een onderdeeltje van mijn opleiding grafische vormgeving op St. Joost. Omdat ik na het aanschaffen van een digitale spiegel reflex camera ontdekte dat ik digitaal fotograferen heel erg leuk vond en mijn techniek wilde verbeteren, ben ik met Saskia in gesprek gegaan. De opleiding was inmiddels begonnen maar ik mocht, nadat Saskia me had bijgepraat over de gemiste lessen, toch instappen. De basisopleiding hoefde ik hier niet meer te volgen want ik had inmiddels al voldoende basis opgebouwd in de praktijk.

De lessen waren erg leerzaam en mijn groep, bestaande uit zeer verschillende mensen, was erg gezellig. Inspirerend om elkaar te spreken en elkaars werk te bekijken. Dat leidde tot nog beter kijken en betere fotografie. De docenten zorgden, mede door hun verschillende expertise, voor die feedback waarmee ik verder kon. Ze wisten de juiste snaar te raken zodat ik alles uit mezelf kon halen. Ook al werden mijn foto’s goed genoeg bevonden om te kunnen slagen voor het examen, ging ik toch op zoek naar hoe ik nog kon verbeteren om ook alles uit die 3 maanden examentijd te halen. Nu kan ik als fotograaf met mijn beelden het verhaal vertellen dat ik wil, eventueel aangevuld met grafische elementen.
Claudia volgde de fotografieopleiding in 2012-2013. Ze is nu zelfstandig fotograaf. Meer over haar werk op haar eigen website of Facebook.

Babs van Geel: “Na de komst van mijn derde kind besloot ik uit het bedrijfsleven te stappen en mijn passie voor de fotografie en ambitie op maatschappij vlak op te pakken. De school voor fotografie bood mij precies wat ik nodig had: een juiste afwisseling van techniek en praktijk, kennismaken met de verschillende vakken binnen de fotografie en een realistische tijdsbesteding die ik goed kon combineren met mijn gezin. De opleiding gaf mij precies datgene om de stap te durven zetten om mij als documentair fotograaf in de markt te zetten. Tijdens de opleiding vorm je jezelf, je leert steeds beter kijken en het bood mij inzicht in waar mijn kracht lag. Saskia is realistisch, kundig en kritisch en ik wil haar enorm bedanken voor haar waardevolle feedback en het vertrouwen dat ze mij heeft gegeven.” Babs volgde de fotografieopleiding in 2011-2012. Ze is nu zelfstandig fotograaf. Een mooi artikel over haar in BC van 21 februari 2013.

 

Hanneke van Oostaijen: “Na jaren geen camera te hebben
aangeraakt, ben ik na een ongeval weer gaan fotograferen. Omdat ik
uit het analoge tijdperk kwam, ben ik naar de School voor Fotografie
gegaan om de digitale techniek te leren. Daar heb ik alle ruimte
gekregen om op mijn tempo de fotografie-opleiding af te maken. Maar
wat ik naast een stuk techniek heb geleerd, is geduld en vertrouwen
hebben in wat je kunt en jezelf de ruimte te geven om te ontdekken.
En langzaam maar gestaag is zich een weg aan het ontvouwen die ik
nooit had kunnen bedenken. Dat is misschien wel het mooiste wat een
opleiding je mee kan geven.”
Hanneke volgde de fotografieopleiding in 2010-2011. Ze is nu zelfstandig fotograaf. Meer over haar werk op haar eigen website

Gaby Verheyen: “Mede dankzij de opleiding die ik bij Saskia gevolgd heb aan de School voor Fotografie heb ik van wat ik altijd heb ervaren als een ‘zwakte’, het beelddenken, nu mijn sterke kant kunnen maken. Of beter gezegd, de sterke kant leren zien. We hebben in een aangename omgeving met een zeer gevarieerde groep mensen de opleiding gevolgd. Dit bracht niet alleen fotografische kennis maar vooral ook het ‘open staan’ voor elkaar, de ander, het onderwerp. Nog beter leren kijken, anders kijken, echt zien. Door opdrachten met elkaar te bespreken, te spiegelen leerde je verreweg het meest. Ik denk hieraan terug met een warm gevoel. Ik zie mijzelf nu als iemand die andermans gevoel of herinnering kan verbeelden, een tolk, vertaler maar dan in beelden.  (‘If you could only see you, as I do…’ Songtekst: Trijntje Oosterhuis).”
Gaby volgde de fotografieopleiding in 2007-2008. Ze is nu zelfstandig fotograaf. Meer over haar werk op haar eigen website  of Facebook

Nicole Panis: “Mijn opleiding aan de School voor Fotografie heeft mij plaatsen laten zien, waarvan ik het bestaan wist, maar nog niet zelf geweest was. Op die bijzondere plekken leerde Saskia en de andere docenten mij op het vlak van techniek, compositie en licht, te kijken en verhalen te schrijven. Tijdens de opleiding zelf werd ik vaak tot het uiterste gedreven, wat mijn natuurlijke drang naar perfectie af en toe flink op de proef stelde. Dit proces was nodig om mij op het juiste spoor te zetten. Ik zie mijn opleiding als een ontdekkingsreis. Een reis die mij meenam naar mooie vergezichten en verborgen plekjes en die uiteindelijk bij mezelf is uitgekomen. Ik wil Saskia dan ook heel erg bedanken voor haar steun en vertrouwen in mij.”
Nicole volgde de fotografieopleiding in 2010-2011. Ze is nu zelfstandig fotograaf. Meer over haar werk op haar eigen website of  Facebook

Joris van Lieverloo: “Een camera is een bijzondere trukendoos waar je magische momenten mee kunt vastleggen en kunststukken uit kunt halen. Maar hoe haal je het optimale uit deze trukendoos en hoe kan je magie laten werken. Nou, dit leer je op de School voor Fotografie! De basisopleiding gaf mij de nodige technische kennis, een camera leren snappen. De jaaropleiding nam mij mee naar de omgeving van inzicht en opbouw, en hielp mij creativiteit in een foto te leggen. Hoewel ik degene ben die de uiteindelijk foto maak, zorgen de onderwerpen die tijdens de fotografie opleiding worden behandeld, door leraren die hun sporen in het vak hebben verdiend, voor die extra steun en kennis die ik nodig had om mijn eigen weg in deze fotografische wereld te vinden.”
Joris volgde de fotografieopleiding in 2011-2012. Hij is nu zelfstandig fotograaf. Meer over zijn werk op zijn eigen website

Colinda Boeren:”Nadat ik eerst een paar cursussen fotografie had gevolgd, kwam ik er al snel achter dat fotografie echt een passie begon te worden voor mij. Ik wilde meer en na een onderzoek naar geschikte opleidingen kwam ik terecht bij de School voor Fotografie in Breda. Wel moet ik eerlijk toegeven, dat ik me redelijk vergist had tussen het volgen van een cursus of het volgen van een opleiding.
Was dit wel iets voor mij, kon ik dit wel. Nu had ik ineens met echte concurrentie te maken. Maar ik begon me al snel erg thuis te voelen en ook dankzij mijn medestudenten die elkaar de juiste balans gaven tussen uitdagen en elkaar steunen, heb ik met heel veel plezier aan mijn opleiding deelgenomen. Voor het eerst in mijn leven wist ik wat ik wilde zijn…..FOTOGRAAF…..
Ik ben Saskia dan ook zeer dankbaar dat ze mij steunde tijdens mijn scheiding en het volgen van mijn opleiding. Zij heeft mij laten zien wie ik ben, maar vooral wie ik wilde zijn. Ik kan nu met trots zeggen dat ik de fotograaf ben achter ImiraFoto met een mooie studio aan de Heerbaan in Breda. Colinda volgde de fotografieopleiding in 2007-2008. Zij is nu zelfstandig fotograaf. Meer over haar werk op haar eigen website